مقالات رشد جسمی و حرکتی

فواید آب بازی برای رشد کودکان

آب بازی فقط یک فعالیت محبوب برای کودکان در سال‌های اولیه کودکی نیست؛ بلکه بستری برای افزایش خلاقیت و تخیل، ارتقای سلامت و تندرستی و فرصتی برای یادگیری اکتشافی آن‌ها محسوب می‌شود.
در اینجا به بررسی فواید آب بازی برای رشد کودکان می‌پردازیم و چند ایده برای آب بازی در خانه آورده شده است.

شش فایده آب بازی برای کودکان خردسال

۱. آب بازی باعث بهبود سلامتی می‌شود

آب بازی می تواند یک فعالیت درمانی فوق العاده آرام بخش باشد. بسیاری از کودکان از لمس آب و تحریک حسی آن لذت می‌برند. کودک با پر و خالی کردن، عبور دادن و حرکت دادن دست‌هایش در میان آب، می‌تواند واقعاً آرام و ریلکس شود. این یک روش مفید برای بهبود تمرکز است. آب‌پاشی یک بازی پر هیجان برای تخلیه انرژی‌های ذخیره شده در کودک است تا بدین وسیله سرگرم شود، بخندد، بازی کند و شاد باشد.

۲. آب بازی باعث رشد فیزیکی می‌شود

آب بازی، فوق‌العاده برای رشد جسمانی کودک مفید است. کودک با پر و خالی کردن آب با دست‌هایش، چلپ چلوپ کردن، فشردن پارچه های خیس، فوت کردن در آب و ریختن آن، به تقویت هماهنگی چشم و دست‌هایش کمک می‌کند و بدین وسیله سبب رشد مهارت‌های حرکتی ظریف مانند در دست گرفتن خودکار، ‌کار با چاقو و چنگال و لباس پوشیدن می‌گردد.
وقتی بازی با آب، شکل و شمایل سرعتی به خود می‌گیرد؛ مثل دویدن از بین آ‌ب‌پاش ها، جا خالی دادن از اسپری‌های آب پاش، حمل سطل های سنگین پر از آب، مهارت‌های حرکتی درشت، قدرت مرکزی و تعادل نیز رشد و توسعه می‌یابد.

۳. آب بازی باعث تحریک تخیل و خلاقیت می‌شود

تطبیق‌پذیری بالای آب، تخیل کودکان را تقویت می‌کند و فرصت خلق بازی‌های جدید به آن‌ها می‌دهد. اگر به آن‌ها یک وان آب بدهید، آن را به دنیایی از داستان‌های ساختگی تبدیل می‌کنند؛ دنیایی که در موج‌های آبش طوفانی سهمگین می‌وزد، آبزیان دریایی‌اش در آن به این طرف و آن طرف می‌روند و کشتی‌هایش در آب حرکت می‌کنند. از آب می‌توان برای برانگیختن شور و اشتیاق در بازی نیز استفاده کرد. چه به صورت آب بازی، اسپری آب، حباب‌های رنگی‌شناکردن و فرو رفتن در آب، همه اینها به نوعی بازی هستند.

۴. آب بازی رشد شناختی را افزایش می‌دهد

کودکان به دلیل سرگرم بودن زیاد در طول بازی قادر به درک دلایل علمی نیستند. این در حالی است که ماهیت ذاتی آب بازی، برای یادگیری مهارت‌های حل مسئله، علوم و ریاضی می‌باشد. در این بازی کودکان خواص و تغییرات حالت آب را کشف می‌کنند، در مورد دما می‌آموزند، متوجه می‌شوند چه چیزهایی شناور و چه چیزهایی غرق می‌شود، چگونگی حرکت آب و حرکت اجسام دیگر روی آب را کشف می‌کنند، اثرات گرانش را آزمایش می‌کنند، حجم و کمیت را اندازه‌گیری می‌کنند و مفاهیم ریاضی مانند بیشتر/کمتر، خالی/پر، مساوی/متفاوت، علت/معلول و …. را یاد می‌گیرند و این یادگیری عملی فوق‌العاده است.

۵. آب بازی مهارت های زبانی و ارتباطی را تقویت می‌کند

مجموعه‌ای از واژگان جدید با این بازی همراه است. از ابزارهایی که برای بازی با آب استفاده می‌شود، تا افعال و صفت‌های خارق‌العاده‌ای که نحوه حرکت، احساس، ظاهر و صداهای آب را توصیف می‌کنند، همه و همه فرصت‌های زیادی را برای بحث و گفتگو و تعاملات اجتماعی فراهم می‌آورند. حتی اگر بچه‌ها به تنهایی بازی کنند، اغلب تعریفی از موقعیت برای خود می‌سازند. آنها به وسیله قرار دادن کلمات جدید در کنار هم، ساختن جمله، گوش دادن به دیگران و یادگیری نحوه مکالمه، در حال تحلیل کردن مفاهیم و یافتن راه هایی برای توصیف آنچه در حال رخ دادن است، می‌باشند.

۶. آب بازی رشد اجتماعی و عاطفی را ارتقا می‌دهد

همدلی و همکاری، مشاهده‌گری، تعاملات اجتماعی در جهت یادگیری ایده‌های جدید و به اشتراک گاشتن آن با دیگران و گوش دادن فعال، همگی بخش‌هایی از اثرات بازی همراه با آب می‌باشند. این بازی مهارت‌های اجتماعی حیاتی را در کودک پرورش داده و کودکان خجالتی را تشویق می‌کند تا اولین گام‌های خود را در جهت تعامل و بازی با دیگران بردارند. دقیقاً این همان تعاملاتی است که پایه‌های دوستی را ایجاد می‌کند و سبب خلق خاطرات خوش کودکی می‌گردد.

چگونه والدین می‌توانند در طول بازی با آب کودکان را ایمن نگه دارند

ضروریست که بدانید آب بازی با خطراتی همراه است. کودکان خردسال می توانند تنها در ۵ سانتی متر آب غرق شوند، بنابراین نظارت بزرگسالان امری حیاتی است تا کودک را در خارج از منزل از عوامل محیطی محافظت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید